Uudet D-vitamiinisuositukset tulossa?

The American Journal of Clinical Nutrition-lehden maaliskuun 2007 numerossa viisitoista johtavaa ravitsemusalan tutkijaa ja kliinikkoa vetosivat USA:n terveysviranomaisiin ja EU:n Terveysvirastoon, jotta ne pikaisesti arvioisivat uudelleen D-vitamiinin saantisuositukset, sillä nykyiset liian alhaiset D-vitamiinitasot saattavat olla vakava kansanterveydellinen riski. Aikaisemmin luultiin, että D-vitamiini vaikuttaa pelkästään kalkkiaineenvaihduntaan ja sitä tarvitaan kalkin imeytymisen edistämiseksi, mutta nykytutkimus on osoittanut, että D-vitamiinilla on huomattava vaikutus myös kehon immuunipuolustukseen ja vastustuskykyyn. On selviä viitteitä sille, että liian vähäinen D-vitamiinin saanti altistaa mm. autoimmuunisairauksille, syövälle ja flunssille.

Taustaa:
Tämän vuoden tammikuun American Journal of Clinical Nutrition lehden (AJCN) laajassa kokooma-artikkelissa arvostettu tutkijaryhmä esitti D-vitamiinin uudeksi turvalliseksi ylärajaksi (UL) 250 ug (10.000 ky)/pv terveille henkilöille, siis 5 kertaa korkeampi UL kuin tähän asti (50 ug). Lisäksi todettiin, että väitteet D-vitamiinin terveydellisistä haitoista ovat huomattavan liioiteltuja (1). Useimmat D-vitamiini-asiantuntijat ovat sitä mieltä, että 25(OH)D:n veripitoisuus tulisi olla vähintään 80 nmol/l, jotta D-vitamiinista saavutettaisiin optimaalinen hyöty. Viitearvoalue 25(OH)D:lle on Suomessa määritetty 10 – 105 nmol/l (tavoitetaso 40-80 nmol/l). Jotta 97.5 % väestöstä pääsisi 80 nmol/l tasolle tulisi D3-vitamiinin saanti olla vähintään 75 ug (3000 ky)/pv ( 2).

Viisitoista johtavaa alan tutkijaa eri yliopistoista ovat viimeisimmässä AJCN-lehden maaliskuun numerossa vedonneet USA:n terveysviranomaisiin ja EU:n Terveysvirastoon, jotta ne pikaisesti arvioisivat uudelleen D-vitamiinin saantisuositukset, sillä liian alhaiset D-vitamiiniarvot saattavat olla vakava kansanterveydellinen riski (3).

Kirjallisuusviitteet

  1. John N Hathcock, Andrew Shao, Reinhold Vieth, and Robert Heaney. Risk assessment for vitamin D. The American Journal of Clinical Nutrition, 2007; 85: 6-18
  2. Heaney R. The case for improving vitamin D-status. Journal of Steroid Biochemistry & Molecular Biology. (article in press).
  3. R. Vieth, H. Bischoff-Ferrari, B.J. Boucher, B. Dawson-Hughes, C.F. Garland, R.P. Heaney, M.F. Holick, B.W. Hollis, C. Lamberg-Allardt, J.J. McGrath, A.W. Norman, R. Scragg, S.J. Whiting, W.C. Willett, and A. Zittermann. The urgent need to recommend an intake of vitamin D that is effective. The American Journal of Clinical Nutrition 2007; 85: 860-868

>Ei yhtään kommenttia.

Jätä vastaus